Mielenilmaukseen työoikeuksien puolesta

#STOP Palkansaajien mielenilmaus 18.9.
Huomenna aion mennä Rautatientorille klo 11 osoittamaan mieltä hallituksen esittämiä työelämän heikennyksiä vastaan. Erityisesti vastustan niiden toteuttamista pakottavalla lainsäädännöllä. Uudet kirjaukset uhkaavat tehdä Suomesta tältä osin työoikeuksien kehitysmaan, jonka lait ovat ristiriidassa kansainvälisen työjärjestö ILO:n sopimusten kanssa.

Pakottavan lainsäädännön käyttöä työntekijöiden oikeuksien heikentämiseen ei ole aiemmin Suomessa nähty, tuskin muissakaan läntisissä demokratioissa. Monissa maissa työntekijöillä ei ole niin paljoa oikeuksia kuin Suomessa, mutta missään ei lailla ole kielletty työnantajia ja työntekijöitä solmimasta lain minimiehtoja parempia sopimuksia. SAK:n lakiasiantuntija Anu-Tuija Lehto avaa hyvin ja yleistajuisesti pakkolaeista täällä.

Paitsi hallituksen valitsema heikennysten tekotapa, myös niiden sisältö on huono. Sairasajan palkan leikkaaminen ajaa ihmiset sairaina töihin tartuttamaan muut ja hankkimaan itselleen jälkitauteja.  Sunnuntailisien leikkauksilla isketään pienipalkkaisiin naisvaltaisten alojen työntekijöihin

Julkisen liikenteen ollessa lakossa liikkuminen Rautatientorille herättää tietysti kysymyksiä. Itselläni on sikäli hyvä tuuri, että SAK:n bussikuljetukset vievät kaupunginosastani keskustaan ja sieltä takaisin jouhevasti. Kannattaa katsoa täältä, onko omasta kaupunginosasta kuljetusta.

Onko näille työelämän heikennyksille vaihtoehtoja, kysyy myös moni. Kyllä on, esimerkiksi teollisuuden työvoimakustannukset Suomessa edullisemmat kuin Ruotsissa ja Saksassa. Varsinaiseen kilpailukykyyn tarvitaan tietysti muutakin, lähinnä tuotekehittelyä ja markkinointia, joissa olemme jäljessä Ruotsia ja Saksaa. Tätä kuilua ei kuitenkaan kurota umpeen poistamalla kätilöiden tai siivoojien palkanlisiä. Suosittelen lukemaan Anna Kontulan tätä käsittelevän hyvän tekstin vasemmiston vaihtoehdoista.

Lisäksi on hyvä pitää mielessä iso kuva. Suomen selviäminen talouskriisistä Sipilän ehdottamilla leikkauksilla on äärimmäisen epävarmaa. Jos nousu tapahtuu, se tapahtuu hallituksen toimista huolimatta, ei niiden ansiosta. Monella kuitenkin syntyy primitiivireaktio, että on parempi antaa nyt periksi, jotta voitaisiin pikku hiljaa päästä eteenpäin ja eroon tällaisista ikävistä väännöistä.

Valitettavasti asia ei ole näin yksinkertainen. Hallituksen ajamat uudistukset ovat luontaista jatkoa Elinkeinoelämän keskusliiton vaatimuksille heikentää työntekijän asemaa ja muuttaa yhteiskuntaa kohti suuren rahan diktatuuria. Jos nyt ei pysytä tiukkoina, Etelärannan työantajapalatsista tulee jatkossa lisää heikennysideoita työntekijöiden asemaan, jotka perusporvarihallitus kuuliaisesti toteuttaa.

 

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot
%d bloggers like this: